Om du är en kortspelsentusiast har du säkert spenderat ett par timmar i livet med att lägga Spindelharpan på datorn. Detta är en av de mer stimulerande solitär-spelen, och du kan anpassa svårighetsnivån helt efter egen smak och tycke. Eftersom Spindelharpan kan spelas med många olika kortlekar kan det vara smidigare att lägga just den här patiensen på datorn.
På så vis slipper du krångla med blandade kortlekar och att separera dem efter att du spelat färdigt. Det är just som datorspel Spindelharpan blev populärt hos många svenskar under 1990-talet, då det var ett inkluderat program på Windows 98. Minns du själv detta spännande tidsfördriv?
Windows och Spindelharpan
Det är svårt att prata om Spindelharpan utan att berätta om hur Windows operativsystem hjälpt till att sprida patienser världen över. Det var redan med Windows 3.1 som Microsoft valde att inkludera patiensen Harpan i operativsystemet, något som blev en mer eller mindre omedelbar succé. Under det tidiga 90-talet var utbudet av datorspel relativt begränsat, och de som ägnade sig åt datorspel var ganska få. Det krävdes en del know-how för att vara datorintresserad spelnörd på den tiden. Eftersom Harpan redan var förinstallerad och redo att spelas på Windows 3.1 ställde det ganska låga krav på spelaren. Det var bara att dubbelklicka på ikonen så var man igång.
Då man snart satt och spelade Harpan på kontor, i skolor och i hemmets lugna vrå världen över fortsatte Microsoft att inkludera en del enkla tidsfördrivarspel i sina operativsystem. Med Windows 95 kom Hjärter och Kungen. I Windows 98 fick vi alltså stifta bekantskap med Spindelharpan.
Klurigare spelidé och många spelnivåer
Även om man redan i Harpan hade kunnat anpassa svårighetsnivån något genom att välja om man vill dra ett eller tre kort åt gången var Spindelharpan ännu mer anpassningsbar. De tre olika nivåerna som man kan välja mellan i det senare spelet bjöd på gott motstånd för den som hade tålamod att lära sig. Det är ett av de spel som blir roligare ju mer man övar och där man också kan följa med i sin inlärningskurva. De olika trösklarna är precis lagom höga för att ta sig över.
Att spela Spindelharpan som datorspel är definitivt smidigare än att spela den i praktiken. Eftersom man använder flera kortlekar och många högar kan det lätt bli stökigt om man försöker lägga den fysiskt. Detta kan vara en av anledningarna till att man faktiskt fortfarande lägger Spindelharpan i sin digitala form. Även om spelet inte längre är inkluderat i Windows OS så finns det alla möjligheter att lägga den antingen på olika kortsajter online, eller genom att ladda ned en programvara från Windows eller Apple Store.
Hundratals patienser
Väljer du att spela på någon nylanserad kortspelssajt upptäcker du snabbt att det finns ett brett utbud på hundratals olika solitär-spel att välja mellan. Du slipper ju dessutom ladda ned någon programvara och kan spela gratis om och om igen så mycket du orkar. Det här är både underhållande och utvecklande hjärngympa för den som behöver ett litet avbrott från jobbstressen.